JellyPages.com

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

"Γιατί και πως ζουν ανάμεσά μας", Δημοσθένης Λιακόπουλος

Σίγουρα δε με περιμένατε μετά από τόσο καιρό και σίγουρα δε με περιμένατε με τέτοια παρουσίαση. 

Σήμερα σας παρουσιάζω τον μαέστρο της ανάλυσης των θεωριών συμομοσίας, τον άνθρωπο που από τη στιγμή που ξεκίνησε τη δουλειά του εκδότη έγινε σημείο αντιλεγόμενο, το πρόσωπο εκείνο που χτυπήθηκε γιατί τόλμησε να αγγίξει θέματα που από μερικούς θεωρούνται αστεία και δεδομένα.

Ναι, σήμερα δεν παρουσιάζουμε μόνο βιβλία, παρουσιάζουμε και τον συγγραφέα που έγραψε δεκάδες βιβλία, τα οποία παραδόξως πάνε όλα μαζί πακέτο: αν αποκτήσεις ενα, μετά τα θέλεις όλα.

Η επαφή μου με τα βιβλία του Δ. Λιακόπουλου ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, από περιέργεια, γιατί όταν ακούσεις τις παρουσιάσεις του συγγραφέα στην τηλεόραση ή στο ίντερνετ, κάτι σε τραβάει να μάθεις περί τίνος πρόκειται. Αυτό το κάτι είναι ακριβώς αυτό που αναλύεται στα βιβλία και είναι αυτό που μας απασχολεί όλους: είναι η προσπάθειά μας να πείσουμε τον εαυτό μας ότι έχουμε κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία μας, ο πλανήτης που κατοικούμε, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα οικονομικά μοντέλα, οι "κακοί Αμερικάνοι" που απομυζούν τον πλούτο των λαών, οι "ακόμα πιο κακοί Εβραίοι" που έχουν φτιάξει το εβραϊκό λόμπυ και έχουν αγοράσει όλον τον κόσμο εκμεταλλευόμενοι τη φτώχεια των πολλών, οι ταξικοί αγώνες εναντίον του κεφαλαίου, ο αγώνας για την ανθρώπινη ελευθερία, ο αγώνας για επιβίωση, τα εργασιακά δικαιώματα, η πάλη των τάξεων, το καθημερινό άγχος για το χρήμα και φυσικά το γεγονός που φέρνει τέλος σε όλα αυτά, ο θάνατος. Αυτή την απελπισμένη προσπάθειά αυθυποβολής έρχεται να διαρρήξει ο Δ. Λιακόπουλος με τα βιβλία του και να την τοποθετήσει σε εντελώς διαφορετική βάση.

Στα βιβλία του Δημοσθένη Λιακόπουλου γίνεται αναφορά σε έναν και μοναδικό εχθρό, τον Αρχαίο Εχθρό και σε έναν και μοναδικό τρόπο σωτηρίας από το μαρτύριο της καθημερινότητας. Στη σειρά βιβλίων "Γιατί και πως ζουν ανάμεσά μας" δεν ξαναγράφεται η ανθρώπινη ιστορία, γιατί κακά τα ψέματα, όλοι έχουμε την αίσθηση ότι έχει ξαναγραφτεί βάσει κάποιων μοντέλων και όχι βάσει της πραγματικότητας. Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι στα βιβλία του η ανθρώπινη ιστορία αποκαθίσταται. Θεωρίες δαιμόνων, τεράτων, θεών -"με μικρό θήτα", όπως λέει και ο Δ. Λιακόπουλος- αλλά και ανθρώπων που όλοι νομίζουμε ότι έχουν πολλή δύναμη και τελικά δεν εχουν, αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια στη σειρά. 

Κι εδώ γεννιέται το ερώτημα: "Θεωρίες ή πραγματικότητα;". Ο Δημοσθένης Λιακόπουλος δίνει τη δική του απάντηση: "Μην πιστεύετε τίποτα εξ αρχής, απλά διαβάστε και προβληματιστείτε". Έτσι ξεκίνησα κι εγώ, από περιέργεια και προβληματισμό και τελικά κατέληξα να γίνω ένας από τους πιο φανατικούς αναγνώστες.

Το μαγικό στα βιβλία του Δημοσθένη Λιακόπουλου, τα οποία τα συνιστώ στους λάτρεις των βιβλίων περιπέτειας, είναι ότι τα ξεκινάει κανείς απλά για να διαβάσει κάτι εντελώς καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα και καταλήγει, τελειωνοντάς τα, να βλέπει τη ζωή, τα άγχη, την καθημερινότητα, με εντελώς διαφορετικό και πιο ήρεμο μάτι. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι όταν τελειώσει κανείς ένα βιβλίο του Δημοσθένη Λιακόπουλου αισθάνετσι ότι ανέκαθεν ήξερε ότι έτσι ήταν τα πράγματα αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει το πως είχε αυτή τη γνώση. Την απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό τη βρίσκει κανείς στην πολύτομη σειρά "Γιατί και πως ζουν ανάμεσά μας".

Αν λοιπόν θέλετε να ηρεμήσετε από τα άγχη της καθημερινότητας, μπείτε στον κόσμο του "Γιατί και πως ζουν ανάμεσά μας"... τον αληθινό κόσμο, που κρύβεται "πίσω από την κουρτίνα" που σκεπάζει τα μάτια μας. (τη φράση "πίσω από την κουρτίνα" τη χρησιμοοιεί συχνά ο συγγραφέας)

Θα μπορούσα σε αυτό το σημείο να σας δώσω διάφορα link από βίντεο παρουσίασης βιβλίων αλλά θα σας πω ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Τα βίντεο στο YouTube αναφέρουν κάποια συμπεράσματα ερευνών του συγγραφέαα. Το αληθινά ενδιαφέρον όμως είναι οι πηγές, οι οποίες τον οδηγούν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πηγές στις οποίες σχεδόν όλοι έχουμε πρόσβαση, αλλά δεν το ξέρουμε... ή καλύτερα δεν το μάθαμε ποτέ γιατί κανείς δε μας είπε που να ψάξουμε. Μέσα στα βιβλία του θα βρείτε τη λίστα με τις πηγές αυτές και θα δείτε κι εσείς την περιέργεια να σας σπρώχνει να αναζητήσετε μέσα σε αρχαία κείμενα το αν αυτά τα εξωπραγματικά που αναφέρονται στα βιβλία του Δημοσθένη Λιακόπουλου είναι έστω και κατά το ενα χιλιοστό αληθινα: θα εκπλαγείτε από την έρευνά σας, όπως εξεπλάγην κι εγώ!

Μπορείτε να επισκεφτείτε το ειδησιογραφικό site του συγγραφέα εδώ, μέσα από το οποίο μπορείτε να βρείτε πολλές διόδους επικοινωνίας μαζί του.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι πλέον αυτό το  blog, λόγω της αναδιάρθρωσης του κανονισμού της Google για τα προσωπικά δεδομένα, είναι επώνυμο.

Καλή συνέχεια σε όλους και καλό διάβασμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: