JellyPages.com

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

"Ο Ερωτευμένος Ιππόκαμπος", από την Ελένη Καλιανέζου


Όλοι έχουμε παιδιά στις οικογένειές μας και σε όλους μας, έστω και μία φορά, θα έτυχε ο κλήρος να θέσουμε σε εφαρμογή την επιχείρηση "Ανάγνωση παραμυθιού", προκειμένου να καθησυχάσουμε τους μικρούς διαβολάκους. Την πρώτη φορά είπαμε τη Χιονάτη, τη δεύτερη τον Κοντορεβυθούλη, μετά πάλι τη Χιονάτη και μετά... φάγαμε πόρτα!

Ακριβώς εδώ έρχεται η Ελένη Καλλιανέζου με τον ερωτευμένο της Ιππόκαμπο να μας λύσει τα χέρια και να μας ανοίξει τις πύλες ένός κόσμου που μόνο ένα παιδί μπορεί να επισκεφτεί. Μάγισσες, ξωτικά, μακρυνά βασίλεια στα νησιά Τεραμάρις, κι ένας ιππόκαμπος, ο Τίτος Γκουτουλάκος, που -σαν άλλος Ρωμαίος- ερωτεύεται τη πριγκίπισσα Ελιάνα. Πως θα γίνει όμως να την κερδίσει αφού αυτός ζεί στο νερό κι εκείνη στη στεριά;

"Ο Ερωτευμένος Ιππόκαμπος" είναι ένα δροσερό, εκπληκτικό παιδικό μυθιστόρημα που καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή του κάθε παιδιού, μικρού ή "μεγάλου". Βγαίνει έξω από τα συνηθισμένα, όχι μόνο λόγω της πλοκής αλλά και λόγω της απλής νεανικής γλώσσας που εσκεμένα επιλέγει η συγγραφέας να χρησιμοποιήσει. Ο κόσμος στον οποίο με μετέφερε όταν το διάβασα είναι αυτός που είχα τοποθετήσει -όταν ήμουν παιδί- τους ήρωες των παραμυθιών, με τη μόνη διαφορά ότι ο Ιππόκαμπος μας... δεν είναι σαν τους άλλους.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα". Τη σύντομη βιογραφία της Ελένης Καλλιανέζου μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ. Με την ίδια μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω του blog της στο http://asteroessa.blogspot.com/. Πρόκειται για ευφυέστατο άνθρωπο με αστήρευτη φαντασία και απίστευτη ικανότητα στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Θα το καταλάβετε άλλωστε διαβάζοντας τις αναρτήσεις της. Μικρό απόσπασμα του βιβλίου της αναρτά η ίδια σε αυτή τη σελίδα του ιστολογίου της.

Αυτά για τον Eρωτευμένο Ιππόκαμπο. Το επόμενο ταξίδι μας θα είναι σε μια πόλη μαγική, παραμυθένια και τραγική μαζί, γεμάτη μυρωδιές, γεμάτη ανθρώπους ζωντανους, δραστήριους και ιστορίες που τις ακούσαμε από όσους... επέζησαν. Ραντεβού στη Σμύρνη!

6 σχόλια:

επί λέξει είπε...

Φίλε Γιάννη, επειδή είχα την τύχη στα μαθητικά μου χρόνια να είμαι συμμαθητής της Ελένης σε αθηναϊκό φροντιστήριο προ των πυλών του Πανεπιστημίου, occasione data θέλω να μιλήσω γι' αυτό το έξυπνο μουτράκι, στο οποίο, αμέσως, κάποιος αναγνωρίζει αξίες και αρετές που τείνουν να χαθούν. Η Ελένη είναι πολυτάλαντη, έξοχη στη διαχείριση της γλώσσας όχι μόνο ως εργαλείο επικοινωνίας, αλλά με μια διάθεση "αριστοκρατική", αν εννοείς. Οι λέξεις της είναι οχήματα αλλά και κοσμήματα. Δεν εξαντλούνται, όμως, σ' έναν εξωραϊστικό ρόλο. Ανασηκώνουν ένα βάρος καλά υπολογισμένο και πολλές φορές είναι πηγαία τιμωροί με την κλασσική έννοια του όρου (φροντίζουν την τιμή). Από μικρή δύο πράγματα την ξεχώριζαν: το χαμόγελο και η πείνα για επικοινωνία. Εξ ου και το συγγραφικό τόλμημα. Για την Ελένη, φαντάζομαι, γιατί έχω χρόνια να τη συναντήσω, αλλά την αγαπώ και την εκτιμώ όπως τότε, το δέλεαρ δεν είναι η καταξίωση (τουλάχιστον όχι μόνο αυτό) αλλά η αξίωση του "ευ".Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά, αλλά θα επιμείνω στο ότι αξίζει να διαβάσει κάποιος κείμενα της Ελένης. Μια ψυχή ολάνθιστη, η Ελένη μου.

Ελενάκι μου, φιλιά πολλά πολλά και άλλα τόσα (και σίγουρα δεν έχω ξεχάσει τις πλάκες μας, ιδιαίτερα κατά την ώρα του Στεφανίδη, με τον οποίο προσφάτως επικοινώνησα...)

Αστερόεσσα είπε...

Mαμάκα μου! Σκιάχτηκα!

Ευχαριστώ, παιδιά μου!

Yannis Kapnidis είπε...

@---aa: Ούτε να το ήξερα! Κοίτα να δεις καμιά φορά η τύχη τι σου είναι! Όλα αυτά που λες εγώ τα έχω δει στην Ελένη απλά διαβάζοντας το ιστολόγιό της!

Σε ευχαριστώ πολύ για τη μαρτυρία! Είναι πολύ σημαντική γι'αυτό το ιστολόγιο!

Yannis Kapnidis είπε...

@---Αστερόεσσα: ...δεν κάνει τίποτα!

Eleni Dafnidi είπε...

Γιάννη αυτό που έκανες το θεωρώ καταπληκτικό!!! Τα παραμύθια και τα παιδικά μυθιστορήματα μας γεμίζουν την παιδική μας ηλικία και μετά αδίκως και "κακώς" τα παραγκωνίζουμε. Και όμως... αυτά δεν αποτέλεσαν για όλους μας τις μεγαλύτερες αναγνωστικές απολαύσεις; Μπορώ με μιας να σου πω 200 βιβλία ενηλίκων που με απογοήτευσαν σφοδρα, μα σου ορκίζομαι πως δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα παραμύθι ή παιδικό μυθιστόρημα που να μην μου άρεσε ή να μην μου άφησε κάτι. Ίσως η πιο αθώα, όμορφη και ταξιδιάρικη πλευρά της λογοτεχνίας!

Yannis Kapnidis είπε...

@---Eleni Dafnidi: Και για εμένα, ακόμη και σήμερα τα παιδικά βιβλί αποτελελούν οάσεις σε στιγμές κούρασης. Ευκολοδιάβαστα, δροσερα και γεμάτα μηνύματα. Το κάθε πράγμα θέλει την ώρα του λένε, αλλά εγώ αυτό το μεταφράζω χωρίς να βάζω ηλικιακούς φραγμούς. Όταν λοιπόν είμαι κουρασμένος, γιατί να μην ταξιδέψω με ένα ωραίο παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά;