JellyPages.com

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

"Ιστορίες να σκεφτείς", από τον Χόρχε Μπουκάι


Στο άλλο μου ιστολόγιο είχα πολλές φορές αναρτήσει θέματα που είχαν σχέση με την ψυχική υγεία, τον αυτοπροσδιορισμό, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την έννοια του αυτονόητου. Εμπνευστής μου, έστω και εν μέρη, ήταν αυτό το βιβλίο.

Ο Χόρχε Μπουκάι, Αργεντίνος ψυχοθυεραπευτής, έχει κάνει την αφήγηση ιστοριών εργαλείο της δουλειάς του. Σκοπός των βιβλίων του είναι να δώσει "την άλλη λύση" στο πρόβλημα που ενδεχομένως απασχολεί τον αναγνώστη: το δρόμο που δεν φανταζόταν ότι υπήρχε. Οι ιστορίες του, απλές, μεστές και πολύ έξυπνες, μας βάζουν στη διαδικασία να κάνουμε αυτό που λέμε απολογισμό θέτοντάς μας όμως προ των ευθυνών μας: να σκεφτούμε τι τελικά έχουμε κάνει μέχρι τώρα στη ζωή μας, τι από όλα αυτά είχε αξία για εμάς, που διοχετεύσαμε άσκοπα ενέργεια, ποιο ήταν το βασικό μας επαναλαμβανόμενο λάθος. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με πολύ φυσικό τρόπο. Οι ιστορίες του Μπουκάι είναι τόσο δυνατές ώστε να αποτελούν κίνητρο για τον αναγνώστη ο οποίος όχι μόνο καταλήγει σε ηθικά διδάγματα αλλά ωθείται και στο να συγκριθεί με τους ήρωες των διηγημάτων. Έτσι, μέσα από την ανάγνωση, θέτει ερωτήματα που αφορούν τη ζωή και χωρίς να δέχεται υπαγορέυσεις από κανέναν, προσπαθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Ο Μπουκάι πιστεύει ότι "με τις ιστορίες κοιμούνται τα παιδιά και ξυπνούν οι μεγάλοι" κι αυτή του η συγγραφική απόπειρα είναι η απόδειξη: διαβάζοντάς τα κέιμενά του ο αναγνώστης αισθάνεται χαλάρωση σαν κάποιος να του διηγείται παραμύθι, παρόλαυτα νιώθει τη συνείδησή του να ξυπνά και να ζητά... εξηγήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων OPERA. Από τον ίδιο συγγραφέα κυκλοφορούν στα Ελληνικά άλλα δύο βιβλία, πάντα από τις εκδόσεις OPERA.

Το επόμενο βιβλίο που θα παρουσιάσουμε θα μας ταξιδέψει στην Βασιλεύουσα και ύστερα στην Αθήνα. Θ'ακολουθήσουμε βήμα-βήμα το πεπρωμένο μιας γυναίκας που ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη λοιπόν, στις αρχές Ιουλίου!

Υ.Γ.1: Στο πλάι της σελίδας έχει ανοίξει το Yahoo! Pingbox. Αν με βλέπετε συνδεδεμένο μπορείτε να μου μιλήσετε ζωντανά.
Υ.Γ.2: Στην προηγούμενη ανάρτηση προσετέθη μία βιντεο-παρουσίαση του βιβλίου από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: