JellyPages.com

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

"Όταν αγαπάς, είναι για πάντα", από τη Μαρία Τζιρίτα


Το τελευταίο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα γιατί η ανάγνωσή του έγινε με ιδιαίτερο τρόπο: μεγαλοφώνως. Κάθε βράδυ, εγώ διάβαζα και τα αγαπημένα μου πρόσωπα άκουγαν τη συνέχεια. Ναι, μπορεί να μοιάζει σκηνικό του 1930, τότε που δεν υπήρχε τηλεόραση, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι περιμέναμε όλοι εναγωνίως την ώρα της ανάγνωσης, ακριβώς όπως περιμένει κανείς το επόμενο επεισόδιο μιας αγαπημένης τηλεοπτικής εκπομπής, με τη διαφορά ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την ώρα έναρξης.

Φιλόδοξος ο τίτλος του βιβλίου και όταν το ξεκινά κανείς αναρωτιέται ποιον τρόπο θα επιλέξει η συγγραφέας για να πείσει ότι όντως, όταν αγαπάς, είναι για πάντα. Σήμερα η αγάπες πηγαίνουν κι έρχονται και πολλοί πιστεύουν ότι καν δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ίσως κι αυτό να είναι και το κριτήριο τελικά και εκ των πρωτέρων η Μαρία Τζιρίτα να έχει δίκιο. Όταν αγαπάς, είναι για πάντα οπότε... αν είναι για πάντα... τότε όντως αγαπάς. Πρέπει να περιμένει κανείς το τέλος λοιπόν για να κρίνει; Και δεν είναι βασανιστικό κάτι τέτοιο; Ναι, αν θεωρεί κανείς την αληθινή αγάπη βάσανο, τότε υπάρχει και η επιλογή της φυτοζωίας, με τις τυποποιημένες αντιδράσεις και επιλογές.

Η ιστορία των δύο κοριτσιών ξετυλίγεται πολύ όμορφα, ξεκινώντας από τα παιδικά τους χρόνια. Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας χρησιμοποιεί συχνά τεχνικές κίνησης στο χρόνο (time shifting) αλλά και στο χώρο της διήγησης, προκειμένου να αυξήσει την αγωνία και το ενδιαφέρον του αναγνώστη, κάτι που ουτως ή άλλως είναι θα λέγαμε "η σπεσιαλιτέ" της. Ανατροπές, διακυμάνσεις και αντιστροφές στα συμαισθήματα, έντονοι χαρακτήρες και φυσικά το αγαπημένο μου στα βιβλία της Μαρίας Τζιρίτα: τα ψυχογραφήματα, τα οποία για άλλη μία φορά καταφέρνουν να μετατοπίσουν την οπτική γωνία του αναγνώστη σε σημεία ωριμότητας και κατανόησης. Δεν υπάρχει "ο καλός" και "ο κακός" στα βιβλια της Μαρίας Τζιρίτα. Αντίθετα υπάρχουν συμπεριφορές που έχουν βαθύτερα αίτια και τα αποτελέσματα των οποίων καλείται να αντιμετωπίσει ο εκάστοτε πρωταγωνιστής. Διαβάζοντας το "Όταν αγαπάς, είναι για πάντα", μαθαίνει κανείς να αναζητά υπομονετικά το "γιατί" στη συμπεριφορά των ανθρώπων, χωρίς να βιάζεται να τοποθετήσει ταμπέλες.

Το βιβλίο αυτό αγαπήθηκε από όλους όσους το διάβασαν και φυσικά και από εμάς. Δείτε τι λένε οι φίλοι του βιβλίου στην ομάδα, στο Facebook.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου στο YouTube.


Περισσότερες πληροφορίες για το "Όταν αγαπάς, είναι για πάντα" μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός. Επίσης, αν επιθυμείτε προσωπική επαφή με τη συγγραφέα, μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστολόγιό της, πατώντας εδώ.

4 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Από όλα τα υπέροχα που έγραψες για το βιβλίο μου, κρατάω το ότι το διαβάσατε μεγαλόφωνα... Αυτή η εικόνα με την οικογένεια μαζεμένη γύρω γύρω να περιμένει τη συνέχεια, με συγκίνησε κι εντυπώθηκε για πάντα στην καρδιά μου... Ξέρεις... ακριβώς όπως η αγάπη... Να'σαι καλά Γιάννη μου, σε γλυκοφιλώ!

Nandia είπε...

πολύ προσεγμένη η ανάρτησή σου...καλημέραααα

storyteller είπε...

Καλως σας βρήκα!

Hellenic Potion είπε...

@--- Maria Tzirita:
Μαρία ξέρεις πόχο αγαπάω τα βιβλία σου και πόσο μου αρέσει να τα διαβάζω! Αν είναι η αγάπη αμαρτία, θα βγώ να "τα διαβάσω φωναχτά με λατρεία"! Άλλωστε το λες και μέσα στο βιβλίο σου ότι η αγάπη πολλάπλασιάζεται όταν τη μοιράζεσαι κι εμείς με το βιβλίο αυτό την πολλάπλασιάσαμε για πάντα! Πολλά φιλιά!

@--- Nandia:
Σ'ευχαριστώ φίλη μου, το κατα δύναμη κάνουμε και το κάνουμε με πολλή αγάπη και ευχαρίστηση!

@--- storyteller:
Καλώς σε βρήκα φίλε μου, εύχομαι να τα λέμε συχνά!