JellyPages.com

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

"Όταν οι άγγελοι πέθαιναν στη Σμύρνη", από τον Γιαννη Καψή


Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τις εικόνες εκείνης της καταστροφής, ούτε τρόπος να μεταφέρει κάποιος συγγραφέας στον αναγνώστη την ένταση των συναισθημάτων εκείνων που τα βίωσαν. Αυτό μάλλον σκέφτηκε ο Γιάννης Καψής και μέσα από αυτό το βιβλίο μας έδωσε μια άλλη εικόνα των ημερών εκείνων. Μια διαφορετική ιστορία, που δεν εκθειάζει το μίσος και την εκδίκηση, αλλά την ανθρωπιά και την αδελφοσύνη μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων που ζούσαν στα ίδια μέρη, έπιναν το ίδιο νερό, έτρωγαν το ίδιο ψωμί.

"Μουσουλμάνος είμαι μπρε, μα την Παναγιά", φωνάζει ο Μουσταφά και σώζει τη μικρή Αγγελικούλα ενώ δύο μικρά παιδιά, ο Αλέξης και ο Χασάν, που μεγαλώνουν μαζί παίζοντας πετροπόλεμο σε ομάδες "Έλληνες-Τούρκοι", αναγκάζονται, ως ενήληκες πια, να παίξουν το ίδιο παιχνίδι... αυτή τη φορά με αληθινά όπλα.

Η επιλογή του θέματος για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου από τον γνωστό σε όλους μας Γιάννη Καψή, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα αλλά οι ρίζες του φτάνουν στην Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, κάνοντάς τον να νιώθει γέννημα θρέμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Την αγάπη του για τις χαμένες πατρίδες την έδειξε γράφοντας πολλά βιβλία για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και εκφράζοντας πάντα ειλικρινή ανησυχία για τα εθνικά θέματα. Δείτε εδώ μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του.

Και για όσους επιμένουν στα περί "συνωστισμού στην αποβάθρα του λιμανιού της Σμύρνης" το βράδυ της σφαγής, ο Γιάννης Καψής παρουσιάζει ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο στο τέλος του βιβλίου του, δίνοντας απάντηση σε όλους: δείτε λοιπόν στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου πως "υπαγορεύει" την ιστορία ο "εθνοπατέρας" των Τούρκων, ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς σύμφωνα με την έκθεση του Αμερικανού γενικού προξένου στη Σμύρνη και τι γράφει τούρκος δημοσιογράφος της εποχής για το θέμα αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλιο δείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Το παρακάτω βίντεο αποτελεί παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις Λιβάνη στο YouTube.


Με την ευκαιρία της παρουσίασης αυτού του βιβλίου να θυμήσω στους αναγνώστες του ιστολογίου, άν και αργοπορημένα, ότι η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων: δεν ξεχνάμε, δεν παραγράφουμε, δεν συγκαλύπτουμε, δεν παραποιούμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν παραχαράσσουμε την ιστορία, αν θέλουμε να ονομαζόμαστε Έλληνες.

Η επόμενη βιβλιοπαρουσίαση θα μας ταξιδέψει και πάλι στον κόσμο του παραμυθιού. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται για παραμύθια για παιδιά, αλλά για μεγάλους: ιστορίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν την ταλαιπωρημένη ψυχή και να ξυπνήσουν τη συνείδηση.

Υ.Γ.: Ευχαριστώ από καρδιάς την Κατερίνα Καστόρη που μου χάρισε αυτό το υπέροχο βιβλίο.

Κοινοποίηση

3 σχόλια:

Katerina είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε το βιβλίο. Εγώ το δικό μου αντίτυπο ακόμα να αρχίσω να το διαβάζω (η τεμπέλα). Τυχαία το αγόρασα γιατί είχα δει το Γιάννη Καψή σε μία εκπομπή και μου άρεσε ο τρόπος που εκφραζότανε. Θα αγοράσω και άλλα βιβλία του μόλις διαβάσω αυτό που έχω και θα σου πω την άποψη μου.

Yannis Kapnidis είπε...

@---Katerina: Είναι πραγματικά πολύ ωραίο βιβλίο. Θα το διαπιστώσεις όταν το διαβάσεις. Και δεν είναι μόνο η υπόθεση, ή ο τρόπος έκφρασης του συγγραφέα. Είναι και το θέμα που καταπιάνεται, το οποίο εμάς τους Έλληνες μας αγγίζει παραπάνω.

Και πάλι σ'ευχαριστώ!!!

Katerina είπε...

Λοιπόν τώρα έχω διαβάσει το μισό βιβλίο και είναι φοβερό. Μάλιστα πριν αρχίσω αυτό το βιβλίο διάβασα το "Τα σμυρνέικα τραγούδια ... δάκρυσαν Χριστός κι Αλλάχ" του ίδιου συγγραφέα που αναφέρεται στο ίδιο θέμα και στα ίδια πρόσωπα. Ήτανε πάρα πολύ καλό και πιστεύω ότι θα αγοράσω κι άλλα βιβλία του συγγραφέα.