JellyPages.com

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

"Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους", από το Δημήτρη Σαραντάκο

Τι να πει κανείς γι'αυτό το βιβλίο! Η δουλειά του Δημήτρη Σαραντάκου μιλάει από μόνη της. Λίγες σελίδες, πολλή γνώση και πάνω απ'όλα... λύνεται αυτή η παρεξήγηση που έιχαμε με τους αρχαίους ημών προγόνους: δεν επρόκειτο για κακομούτσουνους και στριμένους δασκάλους, ούτε για αυστηρούς και αδιάλακτους συνομιλητές. Η είδηση έχει διασταυρωθεί και επίσημα: οι αρχαίοι ημών πρόγονοι... είχαν την πλάκα τους. 

Ένα βιβλίο που αναδεικνύει το λεπτό χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων το οποίο ουδεμία σχέση είχε με αυτό που σήμερα ονομάζουμε αστείο: αγνό, πηγαίο, με διάθεση για πείραγμα, για γέλιο, με αγάπη για την ηδονή (...που σημαίνει γλύκα της ζωής και όχι αυτό που νομίζουμε σήμερα). Ένα χιούμορ που σκοπό είχε να κάνει πιο ελαφρύ το βάρος της καθημερινότητας και να δώσει ένα τόνο χαράς και ξενοιασιάς στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι ιστορίες που αφηγείται εδώ ο Δημήτρης Σαραντάκος είναι απευθείας παρμένες από κείμενα αρχαίων ιστορικών και φιλοσόφων, τους οποίους αλλιώς μας τους έμαθαν στο σχολείο κι αλλιώς τελικά ήταν οι άνθρωποι. Ναι, αγαπούσαν τη γνώση, συγχρόνως όμως δεν άφηναν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη για διασκέδαση. Η αφηγηση αστείων ιστοριών μεταξύ τους φαίνεται ότι ήταν αγαπημένο άθλημα, μιας και τότε, ο μεγάλος εχθρός της ανθρώπινης επαφής, η τηλεόραση, δεν είχε εφευρεθεί!

Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί σταθμό για τη "μέση βιβλιοθήκη" και πρέπει ο καθένας μας να διαβάσει έστω και μερικές από τις ιστορίες του.

Η σατυρική εφημερίδα "Το Φιστίκι", που εκδίδεται στην Αίγινα από τον ίδιο το συγγραφέα, περιλαμβάνει σχεδόν σε κάθε τεύχος μια τέτοια ιστορία. Διαβάστε μερικές εδώ. Σας προτείνω, έτσι τυχαία μία, αυτή με τίτλο "Λύχνου σβεσθέντος, πάσα γυνή Λαΐς". 

Πληροφορίες για το Δημήτρη Σαραντάκο μπορείτε να βρείτε εδώ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΝΩΣΗ και  είναι απλό τα πλέον ευπώλητα. (στα κορυφαία 10 στο βιβλιοπωλείο "Πρωτοπορία").

2 σχόλια:

Eleni Dafnidi είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!
Ακολούθησα το link και διάβασα το απόσπασμα που προτείνεις.
Αρκετά διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό.
Θα ψάξω να βρω και το βιβλίο οπωσδήποτε.
Καλή συνέχεια στις παρουσιάσεις.

Leviathan είπε...

kalispera! i protasi sou mallon me endiaferei...sto blog mou 8a vreis mia parousiasi tou neou vivliou tis marias tzirita...an se endiaferei sti dia8ersi sou...(gia ta vivlia pou diavazo exo skopo na kano anartisi sto blog mou, an 8es boroun na bainoun kai edo)...kalo vradi! :) :)